Name:
Achtung, achtung!

Powered by Blogger

Monday, September 25

sleepless
ili
kako se odbraniti od nesanice?


nikako, eto kako!

en general, nemam problema sa spavanjem, mogu zaspati bilo gde i bilo kad, i jednom kad zaspim jako me je teško probuditi [ilustracija: nije me budila ni sirena za uzbunu proleća '99 koja se nalazi u blizini moje zgrade i od čijeg zvuka su podrhtavala prozorska okna]. međutim, s vremena na vreme me napadne nesanica, obično baš onda kada bi trebalo da se naspavam.

naravno da me to iznervira i naravno da tako iznervirana ne mogu zaspati. i onda pokušavam na razne načine to trick myself into sleeping.

odem na net, što je beskrajno suludo s moje strane, jer uvek nađem nešto što mi je uberzanimljivo i čije čitanje nipošto ne može sačekati sutrašnji dan. pa onda skinem nekoliko sudoku-a i rešavam ih, sve u nadi da ću skinuti neki veoma težak te da će me njegovo rešavanje smoriti i uspavati, a naravno da uvek skinem neki lak i rešim ga za par minuta. pa onda skinem još neki. ili umislim da bi trebalo da jedem jer da sam verovatno gladna te da je nesanica način na koji me moje telo upozorava da nisam dovoljno jela tog dana. naravno da me pravljenje sendviča i konzumiranje istih, pored toga što mi oduzme neko vreme, ujedno i razbudi. ranije bih uzela neku knjigu da čitam, ali now i know better - ne jednom sam dočekala zoru čitajući knjigu koju ne mogu da ispustim iz ruku. odustala i od gledanja serija - sve koje imam na raznim diskovima su serije koje volim i koje ne mogu da ostavim posle samo jedne odgledane epizode. pokušala i sa gledanjem tv programa koji je, priznaćete, obično mega dosadan, ali ja, luda kakva jesam, uvek umislim da je nešto tak zanimljivo i da to moram odgledati. tako sam gledala emisije o liposukciji sa sve prikazom same operacije, pa mi je posle bilo zlo, emisije o raznim insektima od kojih mi je isto tako bilo zlo, treši filmove sa žan-klod van damom ili džeki čenom, trezor sa prilozima o izgradnji novog beograda, jednom i oprah show, lažne porniće na tv1000, mtv koji u zlo doba pusti spotove grupa koje volim, etc. sinoć sam, u nastupu očaja, pustila i velikog brata [za one koji ne prate: noću ide live program koji prikazuje ukućane kako spavaju; budući da zevam svaki put kad vidim na tv-u nekoga ko zeva, nadala sam se da će mi se prispavati gledajući kako drugi spavaju; treba li da istaknem da se to nije dogodilo?]. na kraju se ubacim u krevet i prevrćem satima pokušavajući da nađem adekvatan položaj za zaspati.

tako sam jednom pred ispit legla na vreme, čitaj oko jedan-pola dva, ušuškala se i ugasila tv a da ne bih umislila da nešto moram odgledati. prvo mi je smetala tišina, a onda mačke koje su se tukle u dvorištu. onda sam se setila da sam negde pročitala kako je ležanje na leđima savršen položaj za opustiti se. pa sam legla na leđa. posle petnaestak minuta sam umislila da me tako bole - pete! usledio je omanji unutrašnji monolog gde sam sebe nazivala raznim pogrdnim imenima jer da sam uspela da umislim nešto tako sumanuto. onda sam se okrenula na stomak, ali su ubrzo počele da me žuljaju grudi (?!!). mislim, stvarno! svako ko me je video, zna koliko je takva pomisao smešna. pa sam se okrenula na levi bok, ali mi ni to nije odgovaralo jer da sam umislila da nemam vazduha budući da sam tako okrenuta prema zidu. na kraju sam se okrenula na desni bok i posle neodređeno dugo vremena uspela da zaspim.


preporučuju mi ljudi da uzmem neke pilulice, ali mi se to ne da. prvo, nemam tablete za spavanje u kući a i generalno ne volim da unosim kemiju u svoj organizam, a drugo - imam problem sa gutanjem lekića - naime, hoću da se zadavim svaki put kad treba da popijem neke tablete (including life-saving brufen i kafetin), pa ih ili polovim ili popijem gotovo litar vode ne bih li ih nekako progutala pa mi se posle nenormalno piški.

elem, sinoć je bila jedna od takvih noći. bila na netu, rešila nekoliko sudokua, jela, popila i toplo mleko, gledala tv i... ništa. kada mi se najzad prispavalo, setila se da nisam pokupila veš sa terase i da nisam uključila mašinu za sudove te da danas neću imati niti jedan čist tanjir ili komad escajga. naravno, ustala, pokupila veš, uključila mašinu i jedva zaspala posle toga. ha, how fun is that?
srećom, iz nepoznatog razloga, meni se dan nakon neprospavane noći ne spava. jeste da usled nedostatka beauty sleep-a imam podočnjake kojima plašim decu iz kraja, ali obično mogu da funkcionišem iole normalno. that is, ako ne moram nečemu da posvetim full attention ili da budem pristojno zainteresovana za nečije izlaganje.

naime, kada moram da budem budna, ja zaspim ili imam onaj rad sa padanjem glave na ramena i sklapanjem kapaka.
embarrassing stories o spavanju u kst-u pored zvučnika, spavanju na času geografije ispred profesorke, skorom padanju u san u mađarskom parlamentu u prvim redovima dok govori njihov premijer (ne ovaj sadašnji koji laže, nego onaj pre njega) ili na radionici dok govori slobodan samardžić a ja sam moderatorka, sklapanju kapaka dok se muškić trudi da me zavede i slično, u nekom drugom blogojavljanju.


2 Comments:

Anonymous Anonymous said...

hm, naozloglašenom forumu upravo sam postovao savjete za borbu protiv nesanice... pa evo da ih kopiram i kod tebe, možda ti pomogne. meni je pomoglo, a dobro znaš da sam ja jedna od onih osoba koji marlijev stih "emancipate yourselves from mental slavery" treba da shvate najozbiljnije svake noći kad krenu na spavanje.

- totalno zamračenje spavaće sobe (dakle da ni zrak sunca ne ulazi u zoru)
- čepići za uši (da ne čujete dragu osobu kako hrče ili komšijine klince kako lombraju rano ujutro)
- odlazak na spavanje u otprilike isto vrijeme svakog dana (i vikendom)
- ne spavati popodne
- raditi neku rutinu prije odlaska na spavanje (pranje zuba, skidanje sočiva, neka opuštajuća muzika i sl.)
- moja ex je imala parfem za spavanje, dakle stavlja ga samo kad ide u krevet
- ne misliti o tome šta treba sutra uraditi. ako je baš frka, prije odlaska na spavanje napisati spisak tih stvari, čisto da bi se zavarali da ste to stavili ad acta do sutra ujutro
- ne ići na spavanje gladan, ali i ne prejedati se pred spavanje, pogotovo ne nečim što se teško vari
- ako se u toku sna probudite, pokušajte se smiriti, biti strpljivi i zaspati opet u roku od 20 minuta, inače - biće duga noć. možda pomogne gutljaj vode ili komad čokolade...
- ako ništa od ovoga ne radi i misli i dalje more, onda - sedativ, pilule, komiranje...

25/9/06 15:27  
Blogger palchica said...

prilično iscrpna lista saveta, hvala :)

mada, sumnjam da bi meni pomogli. nemam ja hroničnu nesanicu, više je u pitanju once-in-a-month nesanica.

najviše me se dojmio parfem za spavanje :D

26/9/06 13:41  

Post a Comment

<< Home