Name:
Achtung, achtung!

Powered by Blogger

Thursday, September 14

pms rula!

čitam razne neke blogove i na jednom od njih se pomene izvesni ratko koji ima u šteku na gajbi različite vrste uložaka, tampona, kremice za suvu i masnu kožu i još gomilu ženskih (pF!) potrepština i kojeg upozna neka cica koja se kresne s njim i izjutra dobije menstruaciju i želi da ode kući ali joj on u želji da ju ubedi da ostane pokaže ormarić u kupatilu sa gorepomenutim artiklima što cicu beskrajno istraumira i ona pobegne glavom bez obzira. elem, na tom blogu se među komentarima na taj post nađe izvesni posetilac koji napomenu da je ženama menstruacija na neki način tabu.

nešto se mislim, čovek je potpuno u pravu. mi o mestruaciji gotovo uvek pričamo koristeći eufemizme - ili nas boli stomak, ili imamo ženskih problema [jebote, kao da nas spopada nekakva pošast], ili imamo mecu [pFuj!], u školici je to bila pošteda, moja baka je koristila izreku stigla tetka iz pariza [moram da priznam da mi u ranoj adolescenciji nije bilo jasno ko je ta tetka koju navodno imam u parizu i zašto nikad ne svraća da nas poseti kad već dolazi svakog meseca; kasnije mi je objašnjeno da ta tetka donosi nekakav crveni šal i hence takva izreka; i dalje deluje potpuno besmisleno], ili su u pitanju oni dani. i nekako je sramotno da drugi znaju da mi u datom trenutku imamo menstruaciju. ok, kapiram da nije neophodno da svaka osoba na koju naletimo tih dana zna da smo dobile, ali zašto se zaboga stidimo i zašto stvari ne nazivamo pravim imenom?
i te reklame za uloške. kad vidiš onu cicu koja sipa nešto plavo po ulošku, prosto ti dođe da poželiš da što pre dobiješ. menstruacija deluje tako čisto, mirišljavo i sveže i onda ti još pokažu da korišćeni uložak možeš koristiti kao bookmark... kapiram da je posle tih always reklama, gomila devojčica mislila da će iz njih izlaziti nešto plavo koje će se ubrzo zgrudvati u želatinastu masu. b-ljak. missim stvarno, za kolike idiote nas smatraju ti marketinški genijalci? plava(!?!) tečnost i supersveže-izgledajuća riba i uložak kao bookmark, halo?! stvarno za popizdit.

ali, kud svi turci tu i mala palčica - moj eufemizam za menstruaciju, kojeg btw smatram potpuno odgovarajućim i dražesnim i ko misli drugačije je kompletan idiot, jeste neprikladna sam.

naime, kao što svako žensko čeljade zna, tih dana je pomalo nezgodno baviti se fizičkim aktivnostima (a tome nas uče još od osnovne škole - pošteda, pomenuh je već), kupanje u moru/bazenu nije u potpunosti izvodljivo, malo smo ograničene u izboru garderobe (čini mi se da prekrasna haljina uz koju ide gotovo nevidljivi underwear nije odgovarajući outfit za kohabitirati sa uloškom ili tamponom), duge šetnje bez toaleta u epsilon okolini su out of question, izlazak na mesto koje ima wc ali nema kantu za smeće i napad panike jer se korišćeni uložak/tampon nema gde odložiti je frustrirajući, bol je pain in the ass (ok, nezgodan izbor reči ali ne mogu se setiti nijedne druge odgovarajuće izreke), a i seksanje ne zvuči baš primamljivo.

ukratko, tih dana smo neprikladne za mnoge aktivnosti.

neću sad pominjati svoju jedva kontrolisanu želju da spucam u glavu gomilu budaletina koji imaju teoriju da tada žene smrde, da se kompjuteri mogu sjebati ukoliko za njih sedne žena koja ima menstruaciju (da, zaista sam čula takvu glupost), da se ne sme prilaziti bebi ako se ima menstruacija (ha?), da su vernice tada prljave pa ne smeju da ulaze u crkvu i slične baljezgarije.


ali!
nije sve tako crno u vezi sa tom menstruacijom. uprkos gomili predrasuda i besmislenih verovanja i odvratnih propratnih fizičkih pojava, nama ženama je pred te dane podarilo fantastični PredMenstrualni Sindrom (koji se lako da produžiti na DuringMenstrual Sindrom, nadalje dms). ne, ne zajebavam se, ja zaista mislim da smo blessed zbog istog. ok, jeste da zaista imamo glupave i iznenadne promene raspoloženja i da smo pomalo moody (ali, to je sooo far away od onoga kako se to zamišlja i predstavlja) i ja ponekad samu sebe nerviram kad treba da dobijem, ali PMS je savršeni excuse za sve. jeste, zaista.
recimo, posvađate se sa nekim i bude vam žao, hoćete da se izvinite a nemate adekvatno objašnjenje zašto ste se tako ponašale? izvini što sam se izdrala na tebe pre neki dan, drmao me je pms.
hoćete da nekom drugom uvalite da odradi nešto umesto vas a da ne ispadnete bezosećajna kučka? e, ajde molim te ti odradi ovo, ja sam fakat pravo nervozna i ne da mi se, drma me pms.
mrzi vas da radite nešto, a želite se opravdati pred sobom? ok je da sad ne radim to, ionako ću sve sjebati, drma me pms.
hoćete da otkačite napornog lika a kojeg ste primorane da viđate u budućnosti (štajaznam, recimo da je u pitanju kolega s posla ili fakulteta) pa negde morate biti pristojne? moram da idem, nije to zato što me smaraš, već je u pitanju pms (ok, ovde je bolji dms).
možda ste emotivna pijavica pa vam je potrebna pažnja a ne želite ispasti to što jeste? daj, drma me pms, potrebna mi je nežnost sada.
smara vas da parkirate auto pola sata na mesto koje je svega 30cm duže od vašeg auta i pre biste se odmah ufurale u kućicu/kafić/gde god da ste krenule? vidi, odoh ja unutra, ajde ti parkiraj, znaš da sam sva dezorijentisana kad me drma pms.
and so on.

i, što je najsmešnije, uvek će nam poverovati i imati razumevanja. jer, zaboga, opštepoznata je činjenica da su žene pred i tokom menstruacije nepredvidive i emotivno labilne i u nemogućnosti da išta rade.


kažem vam, taj pms rula :)

0 Comments:

Post a Comment

<< Home