Name:
Achtung, achtung!

Powered by Blogger

Wednesday, November 22

muškarci i fudbal



Posle žena, red je da opletem i po muškima :)

Kao i žene, i muškarce delim po ovom pitanju [krajnje inventivno] na dve kategorije - oni koji vole fudbal i oni koji ga ne vole.
Uprkos opšte poznatoj činjenici da SVAKI muškarac voli i bavi(o) se sportom [makar rekreativno i makar jednom u svom životu], postoje neki primerci koji fudbal ne vole. Razlikujem dve podkategorije muškaraca koji ne vole fudbal:

Prvu grupaciju čine muškarci koji ne vole fudbal jer ga smatraju nedovoljno atraktivnim.
Oni obično vole košarku, ragbi ili hokej i smatraju da je sport koji ne podrazumeva dvocifrene rezultate dosadan. Ipak, spremni su pogledati neku utakmicu po preporuci prijatelja koji prati fudbal i koji im obećava neizvesnu utakmicu sa puno golova. Takođe su spremni gunđati ili čak kasnije ne razgovarati sa narečenim prijateljem ukoliko se dogodi da utakmica bude rešena još u prvom poluvremenu ili ako se završi rezultatom 0:0.


Drugu grupaciju čine muškarci koji ne vole fudbal i preziru navijanje za klubove.
Prepoznaju se po tome što ne propuštaju nijednu priliku da istaknu kako su svi fudbaleri izrazito glupi, te da su navijači stoka. Ne vole ni ostale kolektivne sportove, smatraju da oni podstiču agresivnost i preziru psihologiju mase i, ako baš moraju, opredeljuju se za individualne sportove u kojima nema fizičkog kontakta, na primer za tenis, plivanje ili ski skokove. Eventualno prate trke Formule 1 i listom bodre nekakve autsajdere.


Navodno postoji i treća grupacija koju čine muškarci koji ne vole sport kao takav, pa samim tim ni fudbal.
Ja ne verujem da takvi primerci postoje i ubeđena sam da je u pitanju urbana legenda.


Budući da, kao što svi - jel'te - znamo, svaki muškarac još sa majčinim mlekom posisa ljubav prema sportu a pre svega prema fudbalu, muškarci koji ga ne vole su u debeloj manjini u odnosu na one koji isti vole. Shodno, njih se obično smatra defektnima i/ili nedovoljno muževnima. Ne delim to mišljenje, mada mi jesu draži muškarci koji vole fudbal.
Anyhow, među football-loving mužjacima razlikujem sledeće podkategorije:

Prvu grupaciju čine muškarci koji vole sport kao takav, pa samim tim i fudbal.
Prepoznaju se po tome što će uvek rado pogledati neku utakmicu mada im nije problem da propuste koju. Ponekad se nađu u dilemi da li da gledaju fudbal ili pak košarku (rukomet, odbojku, vaterpolo…) ako se utakmice igraju u isto vreme. Ipak, obično ne propuštaju važnije utakmice svog kluba, kao ni Ligu šampiona, prate [mada ne zagriženo] utakmice na svetskom prvenstvu i ponekad odu na stadion. Zasigurno negde među starim stvarima imaju šal ili značku svog kluba. Rado sa drugima ćaskaju o odgledanoj utakmici i veličaju poteze njima dragih fudbalera.


Drugu grupaciju čine muškarci koji vole fudbal i zaista ga smatraju najbitnijom sporednom stvari na svetu.
Prepoznaju se po tome što NIKAD neće propustiti utakmicu koju igra njihov klub, znaju da nabroje čitav prvi tim kao i poznatije fudbalere iz prošlosti kluba i, poput muškaraca iz prve grupacije, UVEK su spremni da analiziraju odgledane utakmice. Ukoliko ne mogu da odu na stadion da gledaju fudbal, sa nepodeljenom pažnjom prate prenos na tv-u, a ako nema direktnog prenosa, spremni su slušati radio prenos. Imaju običaj naljutiti se ukoliko ih se u tome prekida. Veoma se vesele pobedi svog tima, a spremni su na krv i nož se posvađati sa prijateljem koji navija za suparnički klub, ako takvog uopšte imaju.


Treću grupaciju čine muškarci kojima je fudbal SVE.
Prepoznaju se po tome što u gotovo svakom trenutku imaju na sebi neki detalj koji nepobitno pokazuje za koji tim navijaju i, za razliku od druge grupacije, UVEK idu na stadion da bodre svoj klub. Često su spremni otići i na treninge svog tima. Ne razumeju muškarce koji fudbal ne vole i smatraju ih mentalno invalidnima. Nemaju prijatelje koji ne navijaju za isti klub kao i oni. Znaju sve navijačke pesme i pevaju ih kada žele da obznane vlastito veselje [bez obzira šta je povod] i kao orijentir u vremenu koriste bitne događaje iz prošlosti kluba [osvojen kup, prolazak u osminu Lige šampiona, prolazak u četvrtinu kupa UEFA, primljenih pet golova, poništena utakmica zbog magle i sl.] Spremni su dati svu ušteđevinu za put u drugu zemlju kako bi sa svojim miljenicima podelili bol ili radost izgubljene odnosno dobijene utakmice. Ništa ih ne može omesti u nameri da neku utakmicu odgledaju. Čak ni ako se u tom trenutku ispred njih materijalizuje osamnaestogodišnja nimfomanka spremna da im ispuni svaku seksualnu fantaziju. Eventualno bi mogla, ali samo pod uslovom da od odeće na sebi ima jedino dres voljenog kluba i da prethodno navede [imenom i prezimenom!] sve članove prvog tima.



E sad, ono što mene kao ženu koja voli fudbal veoma fascinira, a što je zajedničko za sve muškarce koji vole fudbal, jeste da će oni UVEK navijati PROTIV suparničkog kluba, bez obzira da li taj igra protiv njihovog kluba ili ne i bez obzira sa kim igrao (i bez obzira da li njima draga osoba navija za taj omraženi klub). Koliko god da ih raduje pobeda vlastitog kluba, radost zbog poraza suparničkog je neuporedivo VEĆA. Naročito ako je omraženi klub bio nadomak ostvarivanja boljeg rezultata od njihovog.

Moram da priznam da mi je to dosta bizarno i sumanuto i verujem da nikada to neću razumeti.


18 Comments:

Blogger malisha said...

ja sam jelte licnost A1 (prva grupacija (cuj grupacija) muskaraca koji ne vole fudbal) koja ne moze da shvati da postoji sport u kome je moguc rezultat 0:0...

nekad sam bio B3 (treca grupacija muskaraca koji vole fudbal), cak sam i ko-autor legendarne navijacke pesme "kupio moj tata kozu s plavim ocima, krive noge ima i mrda usima" (a znam da je otpevam jos i na satrovackom, a i unazad), ali to je bilo kad sam bio tinejdzer i navijao sam za fudbalski klub iz beograda koji NEMA crno-bele boje :)

arkan i 18-godisnja nimfomanka su me izlecili od navijastva, pa sam posle toga, kao i A2, presao na formulu 1 u kojoj ne navijam - samo gledam...

ali zato vec ima 5 godina kako pratim AMERICKI fudbal (tzv. NFL - ni tu ne navijam, ali priznajem da me partije patriotsa i coltsa razgaljuju), igra je veoma dinamicna (rezultati preko 21:21 su uobicajeni, a 42:39 moguci) i pravedna (pregledavanje tv snimaka spornih situacija od strane sudije na zahtev trenera), naizgled gruba ali ima stroga pravila (tako da je najobicnije povlacenje za kacigu skoro najtezi prekrsaj), zanimljiva i neizvesna (u njoj svako moze da pobedi svakog u poslednjih 2 minuta cak i posle velikog rezultatskog zaostajanja)...

tako da nudim jednu nedelju uvece za zajednicko gledanje i objasnjavanje pravila :)

22/11/06 22:36  
Blogger luzerka i jadnica said...

moj čovek spada u ovu grupu za koju ti tvrdiš da ne postoji.
prosto mi ga bude žao kad ga vidim kako drema, ili telefonira dok ja pratimm gledam i navijam.

u stvari lažem, ponekad voli da gleda penale u fudbalu.

24/11/06 18:06  
Blogger palchica said...

@mališa:
ne pada mi na pamet da gledam tu glupost od sporta koja, uz sve to, ima nekakva (ubeđena sam) imbecilna pravila.
+ nedelja je rezervisana za engleski fudbal :D

@luzerka:
čekaj, tvoj čovek UOPŠTE ne voli sport? ono, ništa, nijedan, nikada?!!
ne verujem ti :P

25/11/06 15:53  
Blogger luzerka i jadnica said...

lepo ti kažem, niks paradajz.
ima jednog prijatelja, rođenog sportistu sa kojim jednom mesečno odlazi na sport koji oni nazivaju boćanje (nije pravo boćanje, ali ti je jasno koliko im sport kao takav deluje uzbudljivo), i jedne zime išao da pliva.
uglavnom zaspi kad ja gledam neku utakmicu, ili demonstrativno telefonira.

25/11/06 20:00  
Anonymous Anonymous said...

obozavam sport...stvarno sve zivo volim i uzivan u sportu (izuzeci su zimski sportovi koje ne razumin...naravno osim carskog hokeja i legendarnog curlinga...oni su mi bog)...naime ne razumin opcenito zimu pa tako ni zimske aktivnosti (na otvorenom)...
sve u svemu...obozavam sport, postujem svaki klub, ali jednostavno mrzim dinamo, zvezdu i vegos (ne nuzno tim redoslijedom)
eto
t.

26/11/06 13:26  
Anonymous Anonymous said...

a moze i ovako...

http://leb.mojblog.hr/default.aspx?showfull=true#post82720

26/11/06 14:13  
Blogger palchica said...

izuzeci su zimski sportovi koje ne razumin...naravno osim carskog hokeja i legendarnog curlinga...oni su mi bog [resta]

uh, ja baš ne volim hokej. valjda mi je bezveze da se muški bolje snalaze na ledu od mene. plus, ne volim da mi je hladno dok gledam nekakav sportski događaj uživo.
a curling je presmešan. imali smo mališa, emilija i ja ideju da osnujemo curling klub te kao jedini takvi iz srbije odemo na olimpijadu. bedak je što se ispostavilo da takav već postoji.


a moze i ovako... [crna sisa]
obavezno svi da odete na taj blog, beskrajno je zabavan.
ali!
uprkos tom tekstu i dečkiću luzerke i jadnice, ne da mi se da prihvatim kao činjenicu da postoje muški koji ne vole sport. kao što lebowski reče - to je nepojmljivo. :D

27/11/06 13:13  
Blogger malisha said...

umesto malishe, emilije i sanje tu su marko, bojan, darko i slavisa...

gender balance - nistica :(

http://www.b92.net/sport/ostalo.php?nav_id=221395&dd=26&mm=11&yyyy=2006

http://www.b92.net/sport/ostalo.php?nav_id=162629&dd=19&mm=02&yyyy=2005

27/11/06 22:16  
Anonymous Anonymous said...

Ostaje nam da napravimo tim za pikado :D
Je l to olimpijski sport?

28/11/06 12:36  
Blogger palchica said...

iskreno se nadam da jeste olimpijski sport, a može i resta da nam bude trener :)

28/11/06 13:04  
Anonymous Anonymous said...

a u koje spadam ja? ne volim fudbal, ali ga povremeno pogledam. idem na utakmice, ali samo na one evropske i derbije. ne navijam, derem se kad padne gol. nikad ne vredjam protivnika. stavise, bude mi drago kad zvezda dobije nekog kapitalca. volim povremeno da provociram frendove kad im klub (zvezda, je li) gubi, ali daleko je to od nenakvih verbalnih ratova.
moj sport je kosarka. tu sam vec drugaciji.

28/11/06 18:02  
Blogger palchica said...

@sima:
pa čekaj, kako to ne voliš fudbal, kad ga gledaš + ideš na utakmice + dernjaš se kad padne gol (znači, nisi baš ravnodušan) + pomalo zezaš zvedaše?
ja bih rekla da si ti osoba B1 :D

28/11/06 18:58  
Anonymous Anonymous said...

2012. ce bit na olimpijadi u londonu...
trener? uvik :)
t.

28/11/06 23:21  
Anonymous Anonymous said...

@palchica
pa, zato sam i pitao gde spadam, jer mi nije bas najjasnije kako to ne ljubim fudbal, a odlazim na njega povremeno :)
ima u tom B1 odlika moje podeljene licnosti, mada nikad nemam dilemu sta treba gledati: basket ili bilo sta drugo.
napisi nesto o kosarci, pa da pricamo ozbiljno :)

29/11/06 10:35  
Anonymous Anonymous said...

pikado savez vojvodine

29/11/06 15:10  
Anonymous Anonymous said...

1. Ljubav prema dragoj i netolerancija prema Partizanu

ne treba meshati ove dve stvari. cigani su uvek bili poznati kao veliki drugari, kao super-odani prijatelji i pouzdani u ljubavi. stara je i jasna chinjenica da su oni sposobni da vole i frendove i imaju ljubavi iako ti potonji mogu biti zavedeni interesovanjem za fk franjevci - ali, ne mari. ljubav je tajna i misteriozna je, i mozhe chak i da prevazidje takve protivrechnosti kao shto su nekakva sad sklonost i intriga za fk franjevce.

2. Izmedju ljubavi i opsesije fudbalom

ne treba biti taliban, i treba ipak pravedno i mudro razdeliti vreme na vreme za fudbal i vreme za ljubljenje. ova dva niposhto ne smeju da pate jedan na rachun drugoga. najbolji recept je "2-2": dva chasa fudbala, dva chasa ljubljenja. problem je kada idu dve ili tri utakmice zaredom. da ne bi bili na gubitku, najbolje je podeliti na "30-45-30", odnosno videti po pola chasa od prvog i poslednjih pola chasa drugog poluvremena a u medjuvremenu se ljubiti. mislim da je to i pravichno i mudro, a i sokrat je rekao da je mera matera mudrosti.

3. Raspece izmedju zhene i fudbala

kao shto se vec da nazreti, protiv sam svakog fundamentalizma, i ne podrzhavam niti ekstremnu zainteresiranost za fudbal koja ce zapostaviti zhenu, niti napushtanje fudbala zbog nekakve zhenetine. takodje, mushkarac koji ne voli fudbal nije mushkarac nego ZHENSKI PETKO, a zhena koja je nezainteresovana za fudbal nije zhena nego ZHENTURACHA, i nju ne treba ozheniti. svakome provereni kriterijum za zhenidbu mora biti to da li zhena voli ili ne voli fudbal. ako ne voli, chovek mozhe biti privremeno zaveden njezinom lepotom, ozheniti je, da bi potom dobio nekakvu decu sa skandaloznim genima polu- ili chak mlakog i mlitavog interesovanja za fudbal. treba uvek biti oprezan i ne preterivati sa ekstremima. zanimljivo je da nauka poznaje sluchajeve jako lepe i obdarene dece iako je jedan od supruzhnika navijao za Partizan?! to je, ovako, mali fenomen. opet, ne treba preterivati sa zaljubljivanjem u franjevachke navijache i navijachice, ali srce je, ipak, jedno poprishte velikih tajni i iznenadjenja, tako da naposletku ne mozhemo dati pouzdanu definiciju te vrste ljubavi.

13/12/06 10:23  
Blogger palchica said...

hihihi, srki, sjajan komentar :D

ali skandalozni geni mlitavog interesovanja za fudbal i "30-45-30" omer ljubljenja-gledanja fudbala... plakah od smeha.

13/12/06 13:20  
Anonymous Anonymous said...

bezveze ti je ova kategorizacija.
ja sam muškarac (možda ne i po tvojim mjerilima) koji ne prati nikakvu vrstu sporta...nemam nekakav namjeran otpor nego me jednostavno ne interesuje. Život je ionako kratak i ne pada mi na pamet da provodim sate blejeći u ekran gledajući muške koje trče za lopticom. (da igraju žene - možda bih gledao :-)...Na tv-u (ako već provodimo vrijeme pored te kutije) rađe gledam dokumentarne, obrazovne, naučne, zabavne emisije iz kojih nešto mogu da naučim i to je ono što me interesuje...
Meni je jasno da ljudi koji upražnjavaju nekakav sport - prate i vole sport..ali kad vidim hrpu ljudi za šankom koji su pjani, ispred kojih je miješano meso, svaki ima po 100 kg i nije potrčao proteklih deset godina a prate utakmicu rezonujući i komentarišući kao da su "radni vijek proveli u prvoj ligi"...to mi je bezveze. Navijanje i divljaštvo, vezano za to - mislim da će se zakon ubrzo za to pobrinuti - to je već za sudije za prekršaje i nema veze sa normalnim ponašanjem.
Za mene, sport je i više nego dobar - ali sva ova halabuka oko njega je totalno bezveze i neobjašnjiva.

16/1/09 10:40  

Post a Comment

<< Home